Jó fotókkal könnyebb az ingatlan értékesítése

Ingatlanfotózás

Tanácsok eladó lakás fotózásához

2014. augusztus 29. -

Megszületett a döntés: eladjuk szeretett otthonunkat, hogy egy új (nagyobb, még szebb, még jobb) otthonban folytassuk életünket. Elkészítettük a hirdetést, meghatároztuk az irányárat, megszerkesztettük az alaprajzot - nem maradt más hátra, mint elkészíteni a hirdetéshez a fotókat.

A háztartások zömében akad digitális fényképezőgép, vagy fényképezésre alkalmas eszköz, például mobiltelefon. Bár a lakásfotózáshoz nem a legmegfelelőbb eszközök technikailag (látószög, minőség, fényérzékenység tekintetében), azért egész tűrhető képeket lehet velük készíteni az alábbi tanácsok segítségével.


HOGYAN KÉSZÍTHETÜNK JÓ LAKÁSFOTÓKAT?

 

1. REND A LELKE MINDENNEK

Ahhoz, hogy a lakás a fotón jól mutasson, elengedhetetlen a rendrakás. Elég alapvető gondolat, hogy mielőtt lefotózzuk vagy bemutatjuk az ingatlant, rendet kell raknunk. (Bár meglepő módon még egyes szakmabelieknek sem egyértelmű ez: mindenki látott, vagy hallott már olyan ingatlanfotókról, amiken teregetett ruhák láthatók, vagy mosatlan edények a konyhában.) Az ingatlanfotózáshoz érdemes az alap rendrakáson túl is gondolkodni. Minél kevesebb tárgy van elöl, annál letisztultabb és szebb ingatlanfotók készülhetnek. Pakoljunk el a fotózás előtt minden felesleges tárgyat az adott helyiségből. Elég, ha a komódon 2-3 dísztárgy marad, de az íróasztalról, sőt az éjjeliszekrény tetejéről is rámoljunk le. Használati tárgyakat is vigyünk ki, pl. dobozokat, sarokban tárolt lomokat. Ágyazzunk be, terítsünk az ágyra ágytakarót, tegyünk rá pár díszpárnát. A fürdőszobában tegyük el a piperecuccok nagy részét, de ne mindent, látszódjon, hogy lakják a lakást (elég a fogkefe, fogkrém és 1-1 tusfürdő, sampon). Hajtogassuk össze a - lehetőleg frissen mosott - törülközőt, tegyük a kád szélére, vagy a mosógépre. Tegyünk 1-2 dísztárgyat, gyertyát vagy potpurrit a kád szélére, és helyezzünk minden helyiségbe - így ide is - zöld növényt. A vizes helyiségeket is takarítsuk ki, csillogjanak a szaniterek, a tükröt is mossuk le. Ablaktalan fürdőszobában sajnos muszáj lámpafénynél fotózni, de a kép komponálásánál hagyjuk ki a mennyezeti lámpát (a tükör fölötti lámba belekerülhet a képbe). Vigyázzunk a tükörrel, ne legyünk benne! A konyhában pakoljunk le az edényszárítóról, a konyhapulton is csak néhány hangulatos tárgy maradjon: só- és borsszóró, olívaolaj, egy tálban gyümölcs. Az étkezőasztalra tegyünk terítőt és egy szál friss virágot vázában, vagy egy kosár gyümölcsöt.

2. FÉNY, FÉNY, FÉNY

Semmiképpen se fotózzunk este! A lámpafény szomorkás hangulatot ad a lakásnak, a sötét ablakokról nem is beszélve, ráadásul így az sem derül ki a lakásról, hogy mennyire világos. Minden helyiséget abban a napszakban fotózzunk, amikor a legvilágosabb, netán még a nap is besüti.

3. FOTÓZÁS SZÖGE

Próbáljunk meg olyan pozícióból fényképezni, ahonnan a lehető legnagyobb egység látszik a helyiségből, és a fontosabb részletek is szerepelnek, mint az ablakok, ajtók. Nem az érdekli a lakás vásárlóját, hogy milyenek a bútoraink, hanem az, hogy milyen a helyiség elrendezése, hol vannak a nyílászárók, hogy férnek be a saját bútorai. Kísérletezzünk: álljunk fel egy székre a sarokban, vagy csak emeljük fel magasra a fényképezőgépet, így jobban beláthatjuk a szobát. Ha lehetőség van rá (ha elég nagy a helyiség), több (azaz legalább 2) szögből is fotózzuk le.

4. PRAKTIKUS TANÁCS

Ne hagyjuk elöl az értékeinket! A laptopot, telefont stb. tegyük el a fotózás idejére - tévét elpakolni persze nehezebb, de ha lehet, ne szerepeljen a fotón.

5. HANGULAT

Ha van olyan régebbi fényképünk, amin a lakás kellemes, meghitt hangulatot áraszt (pl. rásüt a nap a megterített étkezőasztalra, vagy látszik a kilátás az ablakon), azt érdemes hozzácsapni a kész fotókhoz. A lakás vásárlója otthont keres, ezt ne veszítsük szem elől!

6. A LAKÁSFOTÓK FŐ ELLENSÉGE: A VAKU

Felejtsd el a vakut! A vakus kép illúzióromboló, egyből kiszúrható a hangulata, jellege miatt (pl. becsillannak a tárgyak), és azt sugallja, hogy egy fénytelen, sötét ingatlanról van szó. Ha olyan sötét még lápafénynél is a helyiség, hogy nem készíthető róla vaku nélkül élvezhető fénykép, szükség lesz egy tükörreflexes gépre és állványra, hogy hosszabb záridővel készülhessen a fotó. Ez nem átvágás, hiszen a szem jobban alkalmazkodik a rosszabb fényviszonyokhoz, mint a fényképezőgép, így ugyanaz a helyiség szabad szemmel világosabbnak hat, mint a fényképen.

7. ÖSSZEGZÉS

  1. minden helyiségről készüljön minimum 1 fotó, amelyikről lehet, arról inkább 2. Ha van valami különlegessége a lakásnak, arról készítsünk részletfotót (pl. kandalló, szép kilincs, virágok az erkélyen stb.)
  2. készítsünk fotót a kilátásról az az ablakból
  3. készítsünk fotót a házról, folyosóról
  4. jól takarítsunk ki a fotózás előtt, rakjunk rendet, tegyünk el minden fölösleges dolgot asztalokról, bútorokról, a sarkokból. Legyen a kép letisztult, szellős - a kevesebb több!
  5. helyezzünk el hangulatelemeket: zöld növény, vázában virág, gyertya, egy pohár narancslé az étkezőasztalon
  6. minden helyiséget a legjobb színben próbáljuk feltüntetni, akkor készítsük a képet, amikor a legvilágosabb, legnaposabb

Ha elkészültek a lakásfotók, nincs más hátra, mint hirdetni a lakást, és bemutatni az érdeklődőknek. Ehhez itt olvashatsz néhány tanácsot: https://ezalakaselado.blog.hu/2014/09/08/ingatlan_bemutatas_hogyan_tanacsok

A tanácsok ellenére nem úgy sikerülnek a fotók, ahogy szeretted volna a nem megfelelő technika miatt, vagy inkább tapasztalt lakásfotósra bíznád a fotózást? Látogass el ide: https://www.ezalakaselado.hu/lakasfotozas

süti beállítások módosítása